Na Produktnoj berzi izražena prva tražnja za pšenicom ovogodišnjeg roda (Video)

Početkom nedelje izražena je i prva tražnja za pšenicom rod 2024. godine sa proteinom 11 odsto sa terminskom cenom od 17,30 din/kg bez PDV-a.

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 3.675,00 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 66.893.750,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, prometovano je za 23,65 odsto više robe.

Ubedljivo primarno mesto u trgovanju imao je kukuruz, koji je činio čak 93 odsto ukupnog nedeljnog prometa. Negativan trend cena nastavio se i ove sedmice. Kao i u prethodnom periodu i ove nedelje je na tržištu kukuruza primetna bila povećana tražnja u odnosu na ponudu. Kupci su najčešće potraživali kukuruz sa analizom na aflatoksin, a tražnja je bila izražena i na paritetu CPT luka/kupac.

Berzanski ugovori zaključeni su u toku nedelje u cenovnom rasponu od 15,30 do 15,80 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 15,61 din/kg bez PDV-a (17,17 din/kg sa PDV-om), pa je u odnosu na sedam dana ranije primetan pad cene od 0,14 odsto. Zaključen je i jedan robno – berzanski ugovor na paritetu CPT kupac po ceni od 16,10 din/kg bez PDV-a.

Blagi pad cene soje

Prošlonedeljna povećana tražnja na tržištu pšenice nastavila se i ove sedmice, pri čemu su strukturu kupaca pretežno činili izvoznici. U ponudi se najčešće nalazila pšenica sa višim parametrima kvaliteta u odnosu na tražnju, što je uz cenovni raskorak između nuđene i potraživane robe dovelo do izostanka zaključenja berzanskih ugovora. Početkom nedelje izražena je i prva tražnja za pšenicom rod 2024. godine sa proteinom 11 odsto sa terminskom cenom od 17,30 din/kg bez PDV-a. U toku nedelje zaključen je jedan berzanski ugovor za pšenicu na paritetu CPT kupac po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu soje ni ove sedmice nije bilo većih aktivnosti učesnika, a zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 50,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (55,00 din/kg sa PDV-om uz obračun kvaliteta), što je ujedno bila i ponderisana cena. U odnosu na poslednji upoređujući podatak cena je bila niža za 0,52 odsto.

Kada su u pitanju mineralna đubriva, tokom nedelje prometovano je đubrivo u formulaciji NPK 15:15:15 na paritetu CPT kupac po ceni od 52,30 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu sačmi ove sedmice se u ponudi našla suncokretova sačma sa 33 odsto proteina po ceni od 29,00 din/kg bez PDV-a, kao i sojina sačma sa 44 odsto proteina po ceni od 57,00 din/kg bez PDV-a. Od ostalih roba nudio se još i stočni ječam po ceni od 16,00 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 4.3 – 8.3

Aleksandar Krkobabić