Nedimović: Uskoro novi grantovi za poljoprivrednike (Video)

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnici lokalne samouprave obišli su danas kompaniju ABD Prom u Jevremovcu kod Šapca, koja je primer primene Zelene Agende i korišćenja IPARD fondova za razvoj poljoprivrede.

Video: https://youtu.be/Ay1cpzHzhxM

ABD-PROM, hladnjača Jevremovac, iz Šapca, jedan je od regionalnih lidera na polju proizvodnje, otkupa, skladištenja i prodaje svežeg i smrznutog voća. Ova kompanija od 2019. godine korisnik je podsticaja ministarstva i deo je IPARD programa i proizvodi sopstvenu električnu energiju putem solarnih panela za svoju proizvodnju i skladištenje. Iznos investicije ABD Prom-a 2019. godine iznosio je 72 miliona sa PDV-om. Ova kompanija pravi je primer primene Zelene Agende i korišćenja IPARD fondova za razvoj poljoprivrede. 

Poseti je prisustvovala i delegacija Evropske Unije u Srbiji, na čelu sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije istakla je da je ovo jedan od rezultata višegodišnjeg rada Republike Srbije, te je najavila novi sedmogodišnji period sa 288 miliona evra granta za projekte iz oblasti poljoprivrede. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, istakao je da je zadovoljan viđenim, te da IPARD služi da realizuje pojedinačne investicije i da skrati rok vraćanja investicije.

Srpska poljoprivreda pomerila se nekoliko koraka u napred u tehničko – tehnološkom napretku, a ova investicija primer je za čitavu privredu, istakao je Nedimović. 

Sanja Mitrović