Letnja potrošnja vode-stabilan sistem

Vodosnabdevanje Mitrovčana i meštana naseljenih mesta koji su u javnom sistemu vodosnabdevanja na počeku letnje sezone je stabilno i za sada bez većih problema. Izuzetno visoke temperature koje su obeležile prethodnih sedam dana uslovile su i očekivani porast potrošnje vode. Iz Postrojenja za preradu vode u Sremskoj Mitrovici, u distributivnu mrežu u tom periodu potisnuto je između 370 i 390 litara u sekundi vode, što je za oko 40% više od uobičajene potrošnje.

Najveća potrošnja se beleži između 17 i 21 sat. Angažovanost bunarskih kapaciteta je maksimalna. U funkciji je svih 14 bunara, što je posledica adekvatne pripreme za ovaj period. Dispečerska služba ovog javnog preduzeća zadužena za monitoring stanja na terenu, neprekidno,24 sata, prati isporuku vode ka potrošačima, kao i potrošnju i pritisak u distributivnom sistemu, kako bi usled eventualnih problema reakcija bila pravovremena. Sve eventualne probleme koji se pojave na terenu, nadležne službe JKP Vodovod mogu da reše u najkraćem mogućem roku. U slučaju nepredviđenih, težih situacija sa dužim zastojima u isporuci vode, spremna je cisterna sa pijaćom vodom, kako bi se prevladala takva situacija.

Lokalni vodovodni sistemi u Sremskoj Rači, Bosutu i Jarku tokom prethodnog perioda radili su u granicama maksimalnih kapaciteta. Za meštane ovih mesta važno je da u danima sa visokim temperaturama vodu koriste samo za osnovne životne potrebe. Iz sremskomitrovačkog Vodovoda apeluju na sve potrošače, kako u lokalnim, tako i u javnom sistemu vodosnabdevanja da tokom čitavog leta racionalno troše vodu – za piće, za održavanje lične i higijene prostora u kojem borave, pripremu hrane i slično.

Vodu iz gradskog Vodovoda ne bi trebalo rasipati na zalivanje zelenih površina, pranje asfalta i poljoprivredne mehanizacije, punjenje bazena i tako dalje. Kada je reč o kvalitetu vode za piće, analize pokazuju da ona odgovara svim parametrima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti, tako da potrošači mogu nesmetano i bezbedno da je koriste, navodi se u saopštenju JKP “Vodovod”.

preuzete fotografije