SREM GLASA (Video)

Lokalni izbori u 67 gradova i opština i 23 gradske opštine u Srbiji održavaju se danas. Za odbornike skupština opština i gradova glasaće se u gotovo svim mestima u Vojvodini. Biračka mesta otvorena su u 7 sati, a pravo glasa ima više od četiri miliona birača.

U gradovima i opštinama gde izbori nisu održani u decembru, uz ponavljanje beogradskih, glasa se takođe danas. Birači u Vojvodini neće glasati samo u Kuli i Sečnju, jer su tamošnje lokalne skupštine izabrane 2022. Mandat odbornika traje četiri godine.

U Sremu na ukupno 276 biračkih mesta, pravo glasa na lokalnim izborima ima 264.605 građana, koji će se opredeljivati između 30 izbornih lista. U  gradu Sremska Mitrovica ima 60 biračkih mesta i jedno biračko mesto u KPZ-u. Pravo glasa ima 68.599 građana. U Opštini Inđija na 37 biračkih mesta pravo glasa ima 40.429 građana. U Opštini Ruma su otvorena 43 biračka mesta, a broj upisanih birača je 45.556. U Opštini Pećinci na 30 biračkih mesta, pravo glasa ima 15.572 građana. U Opštini Irig za ove izbore otvoreno je 14 biračkih mesta, dok pravo glasa ima 8.974 birača. U Opštini Stara Pazova otvorena su 53 biračka mesta i pravo glasa ima 56.115 građana. U Opštini Šid 29.360 građana glasa na 39 biračkih mesta.

Na izbore se može izaći bez poziva, ali ne i bez važećih identifikacionih dokumenata, odnosno lične karte ili pasoša. Tu ne spada vozačka dozvola, jer ne sadrži jedinstveni matični broj građana.

Ako se prezime ne poklapa u ličnom dokumentu i biračkom spisku, glasanje se dozvoljava utvrđivanjem identiteta na osnovu fotografije i jedinstvenog matičnog broja.

Nakon potpisa u biračkom spisku, član biračkog odbora glasaču prska kažiprst desne šake sprejom, kako bi se izbegla mogućnost glasanja više puta, a sprej se otkriva lampom. Ako birač odbije da mu se na taj način obeleži prst, ne sme mu se dozvoliti da glasa.

Oni koji iz zdravstvenih razloga ili usled invaliditeta ne mogu da glasaju na biračkom mestu, to pravo im se obezbeđuje kod kuće, ali je potrebno da o tome obaveste birački odbor najkasnije do 11 časova na dan izbora. Oni koji dođu na glasanje, a zbog nepismenosti ili invaliditeta ne mogu sami da popune glasački listić, imaju pravo na vođenje pomagača.

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Nevažećim se smatra svaki nepopunjeni listić, ali i onaj gde se ne može pouzdano utvrditi za koju je izbornu listu birač glasao.

Važeći glasački listić je onaj sa zaokruženim ili podvučenim jednim imenom kandidata, rednim brojem ili izbornom listom.

Do zatvaranja birališta u 20 časova na snazi je izborna tišina. U tom periodu u medijima i na javnim skupovima zabranjeno je objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata na izborima i njihovih izbornih programa, pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate. Na biračkom mestu i 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola učesnika na izborima i drugog propagandnog materijala. Kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom i ne podleže nikakvim sankcijama ni tokom izborne tišine.

Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

Gradske izborne komisije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mesta imaju zakonsku obavezu da utvrde konačne rezultate izbora. Prve procene mogu da se očekuju sat vremena posle zatvaranja biračkih mesta.