Da se geotermalni izvor iskoristi za otvaranje još jednog bazena

Grupa građana „Inđija i ti“ u subotu 18. maja, počinje sa prikupljanjem potpisa za peticiju kojom se zahteva da se geotermalni izvor u Inđiji vrati u njeno vlasništvo i iskoristi za otvaranje bazena koji bi mogao da radi čitave godine.

Uvereni smo u to da uz malo truda Inđija može biti mesto u kojem će građani uživati i u koje će turisti dolaziti tokom cele godine, kao što je slučaj sa banjama u Mađarskoj.

Kao što je poznato, Grupa građana „Inđija i ti“ jesenas je na sednici Skupštine opštine pokrenula inicijativu za to da se posle pretnaest godina Opštini Inđija vrati vlasništvo nad geotermalnim izvorom.

Trenutno se čeka na konačan odgovor NIS-a po tom pitanju, a odmah zatim opština može preduzeti prve korake za to da se pored postojećeg gradskog bazena izgradi još jedan koji bi koristio vodu iz geotermalnog izvora.

Budući da ta voda ima i lekovita svojstva, građani su je ranije nosili svojim kućama, ali je posle raznih priča i planova taj izvor konzerviran 2007. godine.

Pored produženja kupališne, a samim tim i turističke sezone, geotermalni izvor bi se mogao koristiti i za
zagrevanje nekih javnih institucija i druge namene.

Izvor koji se nalazi pored gradskog bazena dubok je 1000 metara, a temperatura vode iznosi između 56 i 57 stepeni Celzijusovih. Snaga protoka iznosi oko 13 litara u sekundi i po svim proračunima njegova eksploatacija bi mogla trajati 100 godina.


Živan Živanović
izborna lista
Grupa građana „Inđija i ti“ – Svi zajedno