Mitrovica i Ruma isplaćuju štetu, a kada će Šid? (Video)

Dok mitrovački poljoprivrednici podnose zahteve za finansijsku pomoć za štetu koja je letos prouzrokovana olujnim nevremenom, rumski očekuju ishod javnog poziva, paori u u susednoj Opštini Šid se pitaju da li će i kada oni doći na red? 

Mitrovački poljoprivrednici jutros su poranili da predaju zahteve  za naknadu štete posle superćelijske oluje koja je letos zahvatila Srem.  Visina finansijske pomoći ostvaruje se u  iznosu od  37.000,00 dinara po podnetom zahtevu, a  sredstva se odobravaju po redosledu podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć.

Svi mitrovački poljoprivredni proizvođaći, zahtev za procenu poljske štete prouzrokovane olujnim nevremenom 19. jula, uz određene uslove mogu podneti Gradskoj upravi za poljoprivredu. Sredstva za dodelu finansijske pomoći obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada za 2023. u okviru pozicije jednokratna pomoć u iznosu od 34 miliona dinara.  

Ozbiljnu štetu od nevremena pretrpeli su i rumski  poljoprivrednici. Iz lokalnog budzeta je izdvojeno 15 miliona dinara za sanaciju štete, kako na objektima, tako i u poljopriverdi i u toku je obrada pristiglih zahteva rumskih paora.  Za razliku od mitrovačkih i rumskih poljoprivrednika, paori u Šidu za sada nemaju informaciju da li i kada mogu da očekuju pomoć. Da podsetimo, odmah posle superćelijske oluje u Šidu su izašli sa informacijom da su gubici u poljoprivredi ogromni, u milionima evra.  Tada su pozvani poljoprivrednici da štetu od nevremena prijave komisiji lokalne samouprave. Od tada su prošla skoro četiri meseca, a informacija o pomoći još uvek nema. Mi smo danas kontaktirali nadležne u Opštini Šid, u nameri da dobijemo informaciju o datumu, ali na poslati mejl do naznačenog roka nismo dobili odgovor. Nastavićemo da se bavimo ovom temom.