80 godina od stradanja Ležimiraca (Foto)

Ove godine, 27. novembra navršava se 80 godina od kako su ustaške i nacističke trupe u ležimirskom Hramu Svetog Velikomučenika Georgija ubile 100 meštana ovog sela, od čega 22 deteta, uzrasta od dve do 18 godina života. Ovaj zločin, po svojoj suštini jedan od najtežih koje su okupatori i njihove sluge
u Sremu počinili nad srpskim narodom, došao je kao odmazda nakon sukoba koje su Nemci vodili sa partizanskim jedinicama u reonu Grgurevaca.

Povodom toga u subotu i nedelju, 18. i 19. novembra u Hotelu „Srem“ biće upriličena naučna konferencija pod nazivom „80. godina od stradanja u Ležimiru“. Konfrencija na kojoj će učestvovali eminentni sturčnjaci iz različitih oblasti otvorena je za javnost, a glavni konferencijski dan najavljen je za subotu 18. novembar.

Tim povodom, u nedelju 26. novembra, u Ležimiru biće služena Sveta Arhijerejska Liturgija i Parastos za ubijene Ležimirce i Grgurevčane koji su u Ležimir stigli tražeći spas od nemačko-hrvatske osvete, a nakon toga biće upriličeno otkrivanje i osvećenje spomen-ploče u spomen na ovaj tragični događaj. Spomen ploča autorke akademske vajarke Ružice Španović biće postavljena na Hram.

Organizator obeležavanja značajne godišnjice je Organizacioni odbor oformljen od strane Eparhije Sremske, a uz podršku Grada Sremska Mitrovica, Karlovačke bogosloveije, Arhiva Vojvodine i KPZ Sremska Mitrovica.