Bliži se kraju rekonstrukcija rodne kuće Save Šumanovića u Šidu (Video)

Rekonstrukcija rodne kuće Save Šumanovića u Šidu bliži se kraju. Superćelijska oluja je letos na objketu nanela oštećenja, a  Ministarstvo kulture je kroz projekat “Gradovi u fokusi” za sanaciju štete izdvojilo 10 miliona dinara. Spomen kuća je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja, a danas je Spomen kuću posetila ministrka kulture Maja Gojković.

U ovoj kući jedan od najvećih i najpriznatijih slikara današnjice Sava Šumanović  je proveo ranu mladost i poslednje godine života, i iz ove kuće je 28. avgusta 1942. godine odveden na stratište. Šiđani sa posebnom emocijom pričaju ne samo, o velikom slikaru,nego i o domu u kome je živeo, i koji će uskoro dobiti izgled kakav dolikuje.

Kuću je sagradio 1867. godine Paja Nikolić za potrebe pivare. Krajem 19. veka, porodica Šumanović doselila se u ovu kuću Sava je tada imao 4 godine. U unutrašnjosti objeketa su sačuvani autentični predmeti  iz tog vremena. Posle superćelijske oluje ovo kulturno dobro je bilo ugroženo.

Savina rodna kuća, je uz ustanove kulture u Šidu značajna za privlačenje potencijalnih turista u te krajeve. Država je to prepoznala, pa je u proteklom period kroz podršku različitih programa u ovu sremsku opštinu uložila preko 60 miliona dinara, rekla je ministarka.

U vreme nacionalizacije nakon Drugog svetskog rata, Persida Šumanović je uspela da zadrži kuću i u potpunosti sačuva sinovljev atelje u kom je nastalo preko 600 slika. Gospođa Persida je ovde primila Tita 1965. godine, i u ovoj kući je preminula 1968. Godine Spomen kuća je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Sanja Mitrović