Novi podvožnjaci u Sremskoj Mitrovici? (Video)

Obnovljena moderna pruga kroz Srem uskoro bi mogla postati realnost. U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici prezentovan je projekat železnice od Beograda do granice sa Hrvatskom.  Sem mogućnosti da se putuje brze, na ekološki najprihvatljiviji način, modernizacija pruge povećala bi i bezbednost Mitrovčana jer bi na dve lokacije bili izgrađeni podvožnjaci. 

U Gradskoj kući prezentovana su rešenja sa posebnim akcentom na prugu kroz teritoriju našeg Grada. Na taj način sem modernizacije saobraćaja povećala bi se i bezbednost u gradu, izgradnjom podvožnjaka na ulasku u naselje Mala Bosna ali i na ulasku u Laćarak.

Na insistiranje Grada, novi podvožnjak između Sremske Mitrovice i Laćarka bio bi izgrađen umesto planiranog nadvožnjaka, rečeno je na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, predstavnici Grada Sremska Mitrovica, kao i planeri iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam.  Podvožnjak je, kako kažu nadležni, mnogo bolje rešenje od nadvožnjaka,  kako funkcionalno, tako i estetski, te će tražiti izmenu plana.

Železnički saobraćaj je ekološki najprihvatljivi, a nakon rekonstrukcije  će putovanje kroz Srem biti brže, pristupačnije i efikasnije, kažu nadležni. Sređenom prugom, vozovi bi saobraćali brzinom do 200 km na sat, istakao je pri nedavnoj poseti Sremu  ministar građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić.

Rekonstruisana i modernizovana pruga  biće namenjena za mešoviti železnički saobraćaj, putnički i teretni. Reč je o magistralnoj, elektrificiranoj i dvokolosečnoj pruzi, koja je deo međunarodnog železničkog Koridora 10, koji povezuje Beograd sa Zagrebom i Ljubljanom.

Sanja Mitrović