Da li je javnost mogla da bude više uključena u traženje vizuelnog identiteta Opštine Šid? (Video)

Da li je javnost mogla da bude više uključena u traženje vizuelnog identiteta Opštine Šid? Iako je rečeno da su na temu izrade novog grba Opštine Šid održane čak dve javne rasprave utisak je da mnogi građani nisu ni znali za njih. U sredstvima javnog informisanja izostale su najave i izveštaji,  što je u najmanju ruku čudno, jer se radi, o istorijskoj odluci, kako je rečeno na sednici Skupštine opštine prošlog petka.

Ovako je predsednik lokalnog parlamenta, koji je ujedno bio i predsednik Komisije koja je imala zadatak da da konačno rešenje grba I zastave Opštine Šid objasnio značaj donete Odluke.  Iako istorijska,  o njoj se nije mnogo prethodno govorilo, bar ne u javnosti. Građani, koje smo pitali o novom grubu, prvo su zatražili da ga vide, jer im nije poznato rešenje.

Umesto grba naselja Šid, Opština će ubuduće koristiti svoj grb. U osnovi tog grba, je štit sa simbolima reka i jezera, vinskog i svinjskog Šida. Pažnju privlači ptica, to je, kako je rečeno sivi soko koji u kandžama nosi četkicu za slikanje. Sa jedne strane štita nalazi se konj, a sa druge jelen. Na lenti piše Opština Šid. Rečeno je da je na javni poziv pristiglo nekoliko predloga, a da je Komisija odabrala konačno rešenje.

Katarina Marjanović