Osvešteni krst i zvonik crkve u mitrovačkom zatvoru (Video)

Mitrovački zatvor, kao najveći u Republici Srbiji, ima poseban značaj u obezbeđivanju mesta za ostvarivanje verskih prava za osuđenike. Saradnja između zatvorskih vlasti i crkve ukazuje na važnost zajedničkog napora u rehabilitaciji osuđenika i njihovoj reintegraciji u društvo, rekao je Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija koji je prisustvovao današnjem osveštavanju zvona I krsta crkve u izgradnji u Kazneno poprvanom zavodu.

Osveštavanje zvona i krsta označava kraj prve faze radova na izgradnji crkve u mitrovačkom zatvoru. Projekat rekonstrukcije objekta koji je nekada bio Dom kulture u pravoslavnu crkvu predstavlja primer saradnje između državnih i crkvenih institucija, koji će doprineti rehabilitaciji osuđenika i promociji duhovnih vrednosti, rečeno je tom prilikom

Osuđena lica koja učestvuju u njenoj izgradnji kažu da im mnogo znači njihovo upošljavanje, kako bi naučili razne poslove koje bi mogli da rade po izlasku na slobodu, a pogotovo im znači rad na jednom verskom objektu.

I do sada su u zatvoru obavljana bogosluženja, ali u neadekvatnom prostoru, kažu iz SPC.

Ovaj hram, nije samo arhitektonski spomenik, već i svedočanstvo da su pravoslavci igrali ključnu ulogu u upravljanju ovim zatvorom, rekao je sadašnji upravnik

Postojanje crkve u zatvoru daje mogućnost vernicima da se i u duhovnom smislu nadograđuju. Crkva će biti sastavni deo sremske eparhije.