Zbog AKS-a, u Noćaju i Zasavici eutanazirano oko 1000 svinja (Video)

Afrička kuga svinja se širi u Severenoj Mačvi.  Od prošle nedelje do danas u četiri domaćinstva u selima Noćaj i Zasavica eutanazirano je skoro hiljadu svinja.  Leka za afričku kuga svinja nema, postoji samo preventiva – izolacija i eutanazija, upozorava struka.

Radoslav Panić iz Noćaja uzgaja oko 150 svinja. Preduzima sve preventivne mere, kako bi njegovo gazdinstvo mimoišla ova zarazna bolest, jer bi u suprotnom doživeo veliki gubitak.  Zabrinut je s razlogom, kaže kao i drugi stočari u tom kraju jer ne zna šta ga sutra čeka.

Afrička kuga svinja širi se velikom brzinom u tom kraju, leka protiv bolesti nema, podsećaju iz Veterinarske stanice u Salašu Noćajskom, čiji stručnjaci svakodnevno prate situaciju na terenu Severne Mačve.

U Gradskoj upravi za poljoprivredu kažu da je  za razliku od mačvanskih u sremskim selima,  situacija trenuto nešto bolja. Epidemija je i dalje na snazi u Bosutu, Rači i Kuzminu, ali se žarišta drže pod kontrolom I sve funkcioniše u skladu sa pravilima struke, jer je to jedini način borbe.

Stručnjaci još podsećaju, da je uzročnik ove zarazne bolesti virus koji je prilično otporan u spoljašnjoj sredi I da je prilično teško suzbiti ovu bolest.  Zato je važno da sve funkcioniše po pravilima struke, a štetu nastalu eutanazijom država če nadoknaditi.

Sanja Mitrović