Problem u školi u Šidu. Kako rešiti? (Video)

Dok se društvenim mrežama širi obaveštenje koje je potpisao direktor Osnovne škole “Sremski front” u Šidu, a u kom se, između ostalog ističe da će protiv učiteljice koja ne poštuje Odluku Nastavničkog veća da u nastavi koriste knjige izdavača “Logos” biti pokrenut disciplinski postupak,  akteri ovog slučaja se do sada nisu zvanično oglasili. Iz Unije prosvetnih radnika Srbije navode da nastavničko veće škole bira izdavača. Na osnovu toga bi se moglo zaključiti da je direktor škole postupio u skladu sa tim kada se obratio koleginici I upozorio je da krši odluku Nastavničkog veća. Međutim, iz Unije dalje navode da roditelji nisu u obavezi da kupe knjige tog izdavača, na osnovu toga, onda direktor škole nije imao pravo da poručuje roditeljima da ukoliko ne budu obezbedili tražene knjige, škola će se obratiti Centru za socijali rad.

Kako prenose i drugi mediji u našem Zakonu o udžbenicima ne stoji eksplicitno da se moraju koristiti knjige jednog izdavača. Naravno svi izdavači moraju da prate nastavni plan i program. Međutim, može da se desi, da je u knjizi jednog izdavača određena lekcija iz matematike na 5. strani, kod drugog na 15. strani, a kod trećeg na 20. strani, kod četvrtog na 22. strani i tako redom…..Da li bi to otežavalo nastavu, zbunilo učenika, recimo prvog, drugog razreda?

Da li su tačna nagađanja da se u sve umešala I politika, interesi izdavača I slično su teme kojima se ovog puta nećemo baviti, jer se radi o obrazovanju najmlađih. Očekujemo da se o svemu oglasi Ministarstvo prosvete I stavi tačku na ovaj slučaj.