Savindan u Sremu (Video)

Sveti Sava je dan duhovnosti I školstva koji svečano na današnji dan, 27. januara obeležavaju Srpska pravoslavna crkva, škole I porodice u Sremu.  Školske svečanosti su počele osvešćivanjem kolača I žita I izvođenjem svetosavske himne, potom su uručene nagarde najzaslužnijim u oblasti obrazovanja, a nastavljene su umetničko – kulturnim programom u čast prvog srpskog arhiepiskopa i
prosvetitelja.

Svetosavka proslava u Osnovnoj školi “Sremski front” u Šidu đake, ali njihove učitelje ,nastavnike, roditelje podsetila je na značaj zaveštanja Svetoga Save. Na život I put vere prvog srpskog prosvetitelja I njegov značaj  za srpsku pismenost I kulturu. Da se o prvom srpskom prosvetitelju kroz adekvatne programe uči od malih nogu, potvrdili su najmlađi učesnici programa.

Školsku slavu prigodnim kulturno umetničkim program u seoskom Domu kulture obeležili su đaci I nastavnici osnovne škole u Hrtkovcima. Po običaju, sečen je i slavski kolač . Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova, podsetila je predsednica Opštine Ruma koja je prisustvovala programu.

Akademija u Sremskoj Mitrovici je počela tradicionalnom Svetosavskom himnom, a po tradiciji su nagrađeni najzaslužniji u oblasti mitrovačkog obrazovanja. 85 učenika osnovnih I srednjih škola dobilo je Svetosavske povelje . U svetosavksoj besedi gradonačelnica Svetlana Milovanović je rekla da je obrazovanje mladih prvorazredni interes I uslov za napredak Grada. Cilj je da imamo obrazovano stanovništvo koje će svoje znanje kada na to dođe red staviti u funkciju razvoja Mitrovice.

Obeležavanje školske slave u Sremu se nastavlja do kraja dana. Poruka sa svih tih manifestacija je da je lik I delo Rastka Nemanjića, Svetoga Save neprolazna vrednost naše culture, tradicije, državnosti.