Sabor majke Angeline (Video)

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje I odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić danas su prisustvovali prvoj svetoj arhijerejskoj liturgiji koja je posle višedecenijske pauze služena u hramu Svete Trojice u Kupinovu. Za obnovu te svetinje Pokrajinska vlada je u protekle četiri godine izdvojila tri I po miliona dinara, a lokalna samouprva četiri miliona dinara.

Posle 8o godina verujući narod se ponovo okupio u crkvi Svete Trojice u Kupinovu, gde je u prisustvu vladike Sremskog služena sveta arhijerejska liturgija.

U mestu svetih Brankovića, najpre su  litijski  prenete mošti majke Angeline. Litija je krenula od crkve Svetog Luke do hrama Svete Tojice, koji je obnovljen  zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade, koja je za te namene od  2018. godine do danas izdvojila tri I po miliona dinara, rekla je pokrajinska sekretarka Dragana Milošević koja je prisustvovala današnjem Saboru .

Za obnovu hrama u Kupinovu I Opština Pećinci je izdvojila sredstva iz svog budžeta, rekao je predsednik Opštine navodeći da je za tu namenu u prethodnom periodu obezbeđeno oko četiri miliona dinara.

Obnova pravoslavnih svetinja je značajna ne samo kako bi narod u njima mogao da se okuplja, već I da bi kao narod sačuvali svoj identitet I osnovne vrednosti vere.. poručeno je sa današnjeg Sabora majke Angeline u Kupinovu.

Aleksandar Krkobabić

%d bloggers like this: