Na Produktnoj berzi zabeležen rast cene kukuruza (Video)

Iako je tokom nedelje zabeležen pad cene, statistički gledano, u odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice beleži rast od dva odsto. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 30,83 din/kg bez PDV-a.

U odnosu na prethodnu nedelju, kada je putem Produktne berze trgovan veliki obim robe, tokom ove nedelje tržište je opet mirnije. Razlog tome možemo pronaći u početku otkupa merkantilne pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve. Jedino je kod kukuruza zabeležen rast cene, dok su cene ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda u padu. Ukupno je prometovano 2.275 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 98.911.250 dinara.

Pšenica – 34,5 dinara za kilogram

Tokom ove nedelje, tražnja na tržištu kukuruza bila je izuzetno niska. Međutim, uprkos maloj tražnji ova žitarica i ove nedelje najtrgovanija berzanska roba. Od početka nedelje ponude su bile na višim cenovnim nivoima u odnosu na tražnju.

Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo po ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a, da bi usled smanjene tražnje ova žitarica krajem nedelje bila prometovana po ceni od 30,50 din/kg bez PDV-a. Iako je tokom nedelje zabeležen pad cene, statistički gledano, u odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice beleži rast od dva odsto. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 30,83 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu pšenice, tokom ove nedelje, bilo je dosta mirno. Ponuđene količine su bile veoma male, dok s druge strane tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou. Krajem nedelje, zaključen je jedan ugovor za pšenicu novog roda po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, količinski se više trgovalo pšenicom dok je cena niža za 1,90 odsto. Učesnici na ovom tržištu, tokom ove nedelje, bili su fokusirani na prijave za otkup pšenice od strane Direkcije, u ukupnoj količini od 131.000 tona.

Bez interesovanja za soju

Početkom nedelje, cena soje zadržala je stabilan cenovni nivo iz prethodne nedelje, kada je i zaključen berzanski ugovor po ceni od 68,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Manja aktivnost na ovom tržištu, mala ponuda, ali i nedovoljno interesovanja za kupovinu ove žitarice dovelo je do pada cene od 0,73 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Krajem nedelje, tražnja je bila na dosta nižem cenovnom nivou od ponude, te je soja prometovana po ceni od 68,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 68,25 din/kg bez PDV-a.

Uljanom repicom rod 2022. godine trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 640,00 €/t. Tokom čitave nedelje bio je prisutan cenovni spred između kupaca i prodavaca, te su ponude krajem nedelje bila na višem cenovnom nivou od realizovanog. U odnosu na prethodnu nedelju, primetna je manja tražnja.

Aleksandar Krkobabić