Stanje se poboljšava

Nakon što je četrnaestogodišnji dečak iz Osnovne škole “Branko Radičević” iz Šida, u nedelju pronađen na dnu bazena u hotelu “Breza” u Vrnjačkoj Banji”, njegovo stanje se poboljšava, saznali smo od članova porodice, koji nisu želeli pred kamere Sremske TV. Dečak je još uvek na hospitalizaciji u kragujevačkoj bolnici, a mi smo istraživali kakva su pravila za brigu o deci na rekreativnoj nastavi. 

Istraga o ovom događaju je u toku, a policija je uzela kamere za video nadzor, nezvanično saznaje Sremska TV. Iz Osnovne škole “Branko Radičević” u Šidu se niko nije oglasio, a predstavnici Unije Sindikata prosvetnih radnika kažu da je briga o deci na rekreativnim nastavama izuzetno odgovoran posao, i velika obaveza za nastavnika koji mora biti izuzetno posvećen:

Đačka putovanja organizuju se putem javne nabavke, u koju je uključen i Savet roditelja, i gde nastavnik potpisuje ugovor sa Agencijom da vodi brigu o deci. Na bazenima je obavezno i prisustvo stručnom rekreatora koji zajedno sa nastavnikom obavlja nadzor nad decom.Za realizaciju rekreativne nastave potrebno je minimum 15, a maksimum 30 dece, koliko najčešće ima u jednom odeljenju. To nameće pitanje da li jedan nastavnik može da brine o tako velikoj grupi dece: 

Zdravstveno stanje dečaka iz Šida se poboljšava, saznaje Sremska TV, tragedija je izbegnuta za dlaku, a prva je reagovala nastavnica, kojoj se potom priključila i Spasilačka služba bazena. Njihova je obaveza da neprestano motre na plivače:

Dalja istraga će utvrditi sve okolnosti pod kojima se desio ovaj nemili događaj.

Mirjana Stupar

%d bloggers like this: