Pšenica beleži rast cene, kukuruz i soja u padu

Mnogo veća ponuda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležena je tokom cele nedelje na robno-berzanskom tržištu, saopštila je novosadska Produktna berza.

Pšenica beleži rast cene i novi cenovni maksimum, dok s druge strane cene kukuruza i soje su u padu. Ukupno je prometovano 4.380 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 224.221.800,00 dinara.

Na tržištu kukuruza, od početka nedelje bila je primetna povećana ponuda, dok su kupci bili manje zainteresovani za kupovinu. Ponude su se početkom nedelje kretale na cenovnom nivou od 33,70 do 34,50, da bi usled slabije tražnje, došlo do negativnog cenovnog trenda.

Krajem nedelje kukuruz je bio nuđen po nižim cenama, od 32,80 do 33,00 din/kg bez PDV-a.

Kupoprodajni ugovori su zaključeni u rasponu cena od 33,00 do 34,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 33,33 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad cene od 1,98 odsto u odnosu na prošlu nedelju. Trgovalo se i kukuruzom sa povišenim procentom vlage u cenovnom rasponu od 33,20 do 33,70 din/kg bez PDV-a.

Najveći udeo u trgovanju na Produktnoj berzi, ove nedelje beleži pšenica. Povećana učesnika na ovom tržištu, u odnosu na prethodni period, dovela je do nove rekordne cene ove žitarice. Trgovanje pšenicom započeto je po ceni od 39,50 din/kg bez PDV-a, a kako je nedelja odmicala, ponude su dostizale viši cenovni nivo. Najviša ponuđena cena bila je 41,00 din/kg bez PDV-a, međutim realizovanih ugovora na ovom nivou nije bilo. Krajem nedelje, realizovani ugovori su dostigli cenu od 40,50 din/kg bez PDV-a, što je najviša registrovana cena za pšenicu rod 2021. godine. U odnosu na prošlu nedelju, ova žitarica beleži rast cene od 1,14 odsto. Ovonedeljna ponder cena iznosi 40,19 din/kg bez PDV-a, navodi se u izveštaju Produktne berze.

Kukuruz
Foto: Pexels.com

S druge strane, za razliku od tržišta žitarica, tržište soje je kako je nedelja odmicala bilo u padu. Početkom nedelje soja je trgovana po ceni od 82 din/kg bez PDV-a, dok su ponude dostizale i više cenovne nivoe. Međutim, tražnja na dosta nižem cenovnom nivou od ponude je tokom nedelje ukazivala na tendenciju pada cene ove uljarice. Ugovori tokom nedelje zaključivani su na nižem cenovnom nivou u odnosu na početak nedelje, od 79 do 80 din/kg bez PDV-a. Soja na paritetu CPT trgovana je po ceni od 82,70 din/kg bez PDV-a. Na samom kraju nedelje zabeležena je potpuna pasivnost učesnika na ovom tržištu. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 80,16 din/kg bez PDV-a, što ukazuje na negativan trend kretanja od -4,46 odsto, u odnosu na prošlu nedelju.

Pre izveštaja USDA, tržišta su beležila rast. Učesnici na tržištu pokazuju strah usled vremenskih prilika koje odlažu prolećnu setvu. Kašnjenje setve u SAD dovelo je do toga da je posejano 22 odsto kukuruza, u odnosu sa prosekom od 50 procenata u istom periodu.

Cene pšenice beleže rast usled vremenskih prilika u SAD. Suša u mnogim saveznim državama je zabrinjavajući faktor za useve ozime pšenice. Tokom nedelje, usled poboljšavanja vremenskih prilika, cene su bile u padu. Ocena useva ozime pšenice je podignuta sa 27 odsto na 29 procenata dobro do odlično, što je i dalje veoma nisko.

foto: Rawpixel

Setva soje dostigla je 12 procenata, u odnosu na prosečnih 24 odsto na isti datum. Očekivalo se ubrzanje setve ove nedelje usled blažih vremenskih prilika. Nedeljne izvozne inspekcije pokazuju 503.414 tona za soju. Ovi razočaravajući podaci ukazuju na usporavanje globalne tražnje, naročito u pogledu uzdržavanja Kine.

Sve veći deficit vode u Francuskoj izaziva zabrinutost. FranceAgriMer je snizio svoj rejting useva meke pšenice na 89 odsto dobro do odlično, u odnosu na 91 procenat prošle nedelje.

S obzirom na trenutne vremenske prilike, nema sumnje da će rejting biti i dalje u padu. Procenjuje se da je setva kukuruza dostigla 84 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 87 procenata u istom periodu.

Ministarstvo poljoprivrede Francuske korigovalo je svoju procenu površina pod mekom pšenicom na 4,795 miliona hektara, što je 3,8 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Evropska unija je do 8. maja izvezla 22,77 miliona tona meke pšenice, dok je uvoz kukuruza dostigao 13,88 miliona tona, navodi se u izveštaju Produktne berze.

Aleksandar Krkobabić

%d bloggers like this: