Pre 23 godine oboren F-117A poznatiji kao “nevidljivi” (Video)

Na današnji dan pre 23 godine, u ataru sela Buđanovaca oboren je lovac bombarder F-117A, koji je učestvovao u NATO bombardovanju SRJ.

Letelicu F-117A oborio je Treći raketni divizion 250. raketne brigade PVO. U 20.42 časova, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i “maloj tehničkoj inovaciji” divizon je uspeo da sa zemlje pogodi letelicu.  

Avion je pao u atar sela Buđanovaca, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa “neva”. Jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117A “noćni soko” reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta neprimećen proleteo iračkim nebom, u 39 borbenih misija.

Avion F-117 konstruisan je u obliku brušenog dijamanta, što je neobično za letelice te namene. U američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv “stelt”, što na engleskom jeziku znači “krišom”, “u potaji”, ili “nevidljivi”.

F-117A predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude “nevidljiv” za sve radarske sisteme.

Dizajn aviona tog tipa ima mnogo oštrih uglova, čineći skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući specijalnim kompozitnim materijalima od kojih je sačinjen, letelica se ne može registrovati na radaru.

Radoslav Berić

%d bloggers like this: