Da se nikad ne zaboravi (Video)

U Adaševcima je obeležena 80.godišnjica ustanka naroda Zapadnog Srema. U prisustvu delegacija boračkih organizacjia iz šidske opštine, predstavnika lokalne samouprave, kao I delegacija SUBNORA –a iz drugih krajeva naše zemlje i okruženja položeni su venci I cveće na spomenik u centru sela.

Video: https://youtu.be/secBtwKC4-U

Polaganjem venaca i cveća, pomenom stradalim borcima i žrtvama fašističkog terora, u  selu Adaševci obeležena je godišnjica ustanka naroda Zapadnog Srema u Drugom svetskom ratu protiv nemačkih i ustaških snaga. Počast su odale brojne delegacije.

Partizanski pucnji na ustašku patrolu, 26. februara 1942. godine, označili su početak masovnog ustanka naroda tog kraja, koji je bio praćen krvavim terorom. Prema rečima preživelih boraca, samo iz Adaševaca više od 300 meštana deportovano je u Jasenovac, odakle ih se najveći broj nikada nije vratio.

Sremci su, boreći se protiv okupatora bili dostojni sledbenici svojih slavnih predaka. Mnogi su dali živote za slobodu I to se nikada ne sme zaboraviti, istako je predsednik Skupštine opštine Šid

U okviru programa obeležavanja 80 godina od ustanka u Zapadnom Sremu izveden je I prigodan kulturno umetnički program.

Nataša Stojaković

%d bloggers like this: