121. godišnjica od smrti kralja Milana (Foto + Video)

Danas se u fruškogorskom manastiru Krušedol obeleževa 121. godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića. Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije.

Povodom 121. godišnjice smrti kralja Milana Obrenovića delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac na njegovu grobnicu u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori. Vence su položili predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i predstavnici Opštine Irig.

Državnu ceremoniju predvodio je Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je tokom svog obraćanja govorio o samom životu kralja Milana Obrenovića, ali je i ovu priliku iskoristio da naglasi koliko je važno da se istorija pamti a tradicija neguje.

Kralj Milan vladao je Srbijom od 1868. do 1889. godine. Tokom njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878. godine. Preminuo je 11. februara 1901. u 47 godini života u Beču od teške upale pluća. Sahranjen je manastiru Krušedol pored knjeginje Ljubice. Kralj Milan Obrenović je tokom svoje vladavine preživeo četiri atentata. Nasledio ga je sin Aleksandar Obrenović, poslednji vladar iz loze Obrenovića koji je ubijen u Мajskom prevratu.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=q6F1rqejqr0

Milena Sekulić