Prazni vakcinalni punktovi i pune čekaonice (Video)

Pored apela nadležnih, broj vakcinacija u rumskoj opštini drastično opada. Prazne redove u čekanicama na vakcinalnom punktu zamenili su prepuni redovi ispred Kovid ambulante. U Kovid ambulanti trenutno radi 9 lekarskih ekipa, a 60 % od ukupnog broja testiranih pozitivno je na korona virus.

S obzirom da se beleži pad broja vakcinisanih gradjana, rumski vakcinalni punkte nedavno je iz  Kulturnog centra ponovo vraćen u Dom zdravlja. Poslednjih mesec dana broj vakcinisanih je više nego duplo manji u odnosu na decembar 2021. godine.

Novi soj korona virusa, omikron, uticao je da redovi ispred rumske Kovid ambulante budu prepuni, iako lekari ističu da se javljaju pacijenti sa blažom kliničkom slikom, veliki broj pacijenata utiče na to da Kovid ambulante rade punim kapacitetom.

Lekari ističu i da je sve veći broj dece koja se javljaju sa simpomima omikrona, a da, iako omikron sa sobom nosi blage kliničke slike, ipak ostavlja posledice i na mlađu populaciju. Stručnjaci se slažu u jednoj činjenici – da je jedino rešenje vakcinacija. Rumljanima su na raspolaganju vakcine Pfizer, Astrazeneca i Sputnjik, a poslednjih mesec dana broj vakcinisanih je više nego duplo manji u odnosu na decembar 2021. godine. U decembru prethodne godine vakcinisano je ukupno 2207 gradjana, a u januaru ove godine 602.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ZLU17V14w-E

Milena Sekulić

%d bloggers like this: