Zašto nastaju požari tokom zime (Video)

Tokom zimskog perioda požari u zatvorenom prostoru česta su pojava. Neki od požara mogli bi sprečeni ukoliko bi se na vreme proverile instalacije. I pored ledenih dana, mediji u poslednje vreme prenose o velikom broju požara. Zbog čega se požari dešavaju zimi, i pored niskih temperatura, pitali smo članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva ” Đurađ Branković” iz Kupinova.

Za potrebe gašenja požara koji najčešće nastaju zimi u zatvorenim prostorima vatrogsci koriste posebnu opremu. Uniforme za intervencije u zatvorenom prostoru su izdržljivije i mogu da podnesu temperaturu do 300 stepeni. Vatrogasac sa ovakvom uniformom i posebnim šlemom može bezbedno prići žaru.

Kvarovi na instalacijama, neispravni dimnjaci, sveće pa i kuvanje, koje je jedan od češćih uzroka požara, mogu dovesti do fatalnih posledica. Zimski period je vreme kada se češće koriste električni uređaji pa je aparat za gašenje požara prva stvar koju je dobro imati na dohvat ruke, a ono što je takođe bitno jeste sprečiti dotok svežeg vazduha u prostoriju koja je zahvaćena požarom. Sve što je nakon toga poželjno jeste da se povučete i sačekate vatrogasce.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ekLz1PNk1ow

Milena Sekulić