Savremena tehnologija gajenja borovnice u zaštićenom prostoru (Foto + Video)

Projekat koji finansira Ministarstvo poljoprivrede, a koji nosi naziv “Savremena tehnologija gajenja borovnica u zaštićenom prostoru” u realizaciji poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, AgroNet centra za obrazovanje, kao i firma “Gruža agrar”, gde se i nalazi eksperimentalno polje, ima za cilj da ispita mogućnosti gajenja borovnice u različitim tipovima objekata zaštićenih prostora.

Savremena tehnologija proizvodnje borovnice u zaštićenon prostoru je nešto čime bi trebalo da se upozna svaki proizvođač, ističu stručnjaci. Sticanje znanja o prednostima gajenja borovnice u različitim objektima zaštićenog prostora i razvijanje sposobnosti izvođenja svih operacija, od sadnje do berbe plodova, je cilj ovog projekta koji finansira Ministarstvo poljoprivrede.

Sa ciljem inteziviranja tehnologije gajenja borovnice i zaštite biljaka od štetnog dejstva klimatiskih činilaca, kao što su mraz i visoke temperature, nameće se potreba za korišćenjem različitih oblika zaštićenog prostora.

Berba prošle sezone jeste kasnila ali je borovnica upisala jednu od boljih godina, kvalitet je bio odličan, a primenom objekata zaštićenog prostora, uticaće se na ranije vreme zrenja plodova kao i na povećanje prinosa.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=B3f9GutetYY

Aleksandar Krkobabić

%d bloggers like this: