Da li su mlečni proizvodi u Sremu jedni od najskupljih? (Video)

Početkom januara domaći sir se na pijacama prodavao po ceni do 700 dinara, dok je kilogram kajmaka plaćan i do 1 500 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Tragom te informacije proverili smo cene mlečnih proizvoda u Tržnici u Rumi.

U rashladnim vitrinama rumske tržnice, prodavac Gojko Kerec iz Bešenova izložio je na prodaju sitni ili sremski sir, mladi sira u kriškama, kao i kajmak. Kaže godinama je svakog petka na rumskoj pijaci gde uglavnom i proda sve što donese

Kupci koje smo zatekli kažu da je ponuda dobra kada je reč konkretno o mlečnim proizvodima, a što se tiče cena mišljenja su podeljena.

Aktuelene cene sira se kreću od 400 do 500 dinara, dok su Rumljani kilogram kajmaka danas plaćali od 800 do 1000 dinara. 

U drugim krajevima Srbije, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku domaći sir se prodaje po ceni od 270 dinara koliko košta u prodavnicama u Kraljevu, u Nišu je 600 dinara, dok je cena kajmaka u rasponu od 700 dinara u Novom Pazaru, do 1500 dinara koliko je za njega trebalo izdvojiti u Zrenjaninu.

Video: https://youtu.be/b4qwEkVU5iw