Danas je Sveti Jovan Krstitelj (Video)

Danas, 20. januara, praznuje se Sveti Jovan Krstitelj. Ovaj praznik jedna je od najčešćih slava u Srbiji.

Ovaj svetitelj zaštitnik je muzičara, zatvorenika, krojača, ugostitelja, ali i Malte i Jordana. Na današnji dan u narodu se simbolično proslavlja i pobratimstvo i kumstvo, dve kategorije koje su naročito oličene u liku i delu ovog svetitelja. Sveti Jovan poznat je po brojnim epitetima, a najpoznatiji su Krstitelj, Preteča, jevanđelista,…

Dan nakon Bogojavljenja, odnosno Jovanjdan, prvi je “kršteni dan” od Božića, stoga se, po narodnom verovanju, od tog dana ponovo mogu obavljati venčanja.

Sećanje na ovog svetitelja praznuje se nekoliko puta godišnje, međutim, najviše onih koji proslavljaju Svetog Jovana kao zaštitnika svoga doma to čini baš na ovaj dan, 20. januara.

Sveta tajna krštenja jedna je od sedam svetih tajni, a dostojnost ovog svetitelja da izvrši tajnu krštenja baš nad Sinom Božijim, Isusom Hristom, pokazuje koliki je njegov značaj za hrišćansku crkvu i njenu tradiciju. Krštenje Sina Božijeg, Isusa Hrista, ovaj svetitelj je obavio na reci Jordan prisustvujući jednom od centralnih novozavetnih događaja.

Njegovo rođenje bilo je čudo, Zaharije i Jelisaveta, roditelji u godinama blagosloveni su bili ovim bogougodnim čedom, a njegova smrt bila je mučenička, uzrokovana progonom od strane cara Iroda i odsecanjem glave, a ovaj praznik je, takođe, jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika.

Desnu ruku Svetog Jovana Krstitelja Sveti Luka preneo je u hram u Antiohiju. Desnica Svetog Jovana Krstitelja prešla je dug put tokom svog postojanja, obišla mnoge države i bila u vlasništvu brojnih vladara, a danas se ona nalazi u Crnoj Gori na Cetinju zajedno sa moštima Svetog Petra Cetinjskog.