Bog se javi!

Danas je Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Hrišćanstvo propoveda da je na ovaj dan, navršivši trideset godina, Isus Hristos došao Svetom Jovanu Krstitelju, koji epitet Krstitelj i nosi po ovom velikom prazniku, s molbom da ga krsti. Sveta tajna krštenja jedna je sedam svetih tajni i predstavlja simbolično čišćenje od praroditeljskog greha i ulazak u redove verujućih.

Nakon ulaska Sina Božijeg, Isusa Hrista, u svetu reku Jordan nebo se otvorilo i Sveti duh je u vidu belog goluba sišao s nebesa proslavljajući Sina Božijeg koji je po volji Boga Oca. Prema ovoj biblijskoj priči, tokom Isusovog krštenja Bog se javio u tri oblika, u obliku Boga Oca, Boga Sina, i Boga Svetoga Duha i ustoličio Sveto Trojstvo koje predstavlja centralnu misao hrišćanskog novozavetnog verovanja.

Na Krstovdan i Bogojavljenje simbolično se osvećuje voda u hramovima koju vernici odnose kućama, njome posvećuju svoje domove i svoja bića kad god osećaju potrebu za tim “na spasenje duše i tela”.

Prema verovanju, Bogojavljenska voda dobra je za trudnice jer im olakšava porod, sipa se u bunare da bi ih pročistila, a služi i kao pričest za slabe i bolesne koji nisu u mogućnosti da ovoj svetoj tajni pristupe u hramovima. Još jedno verovanje kaže da pogodno vreme za stupanje u brak počinje upravo od Bogojavljenja, a da devojke koje u noći pred Bogojavljanje stave ogledalce pod jastuk mogu da očekuju da će im se u snu javiti čovek za kojeg će se udati.

Dani koji protiču od Božića do Bogojavljenja nazivaju se nekrštenim danima i tada se ne posti, a Krstovdan, praznik koji prethodi Bogojavljenju, postan je ma koji dan u sedmici spao.

Jedno od najpoznatijih i najdražih verovanja u narodu je svakako ono o otvaranju neba u noći uoči Bogojavljenja. Veruje se da se tada voda posvećuje, zimski i letnji vetrovi ukrštaju, a da svako ko se u tom momentu nađe pod otvorenim nebom može da poželi koju god želju ima i da će mu se ona i ostvariti.

Smatra se da je ovaj praznik jedan od petnaest najvećih koje hrišćani praznuju. Na ovaj dan vernici se pozdravljaju pozdravima “Bog se javi” – “Vaistinu se javi”.