Više od 50% testiranih dobija pozitivan nalaz (Video)

I pored apela nadležnih, broj pozitivnih na Korona virus se ne smanjuje. Jedino rešenje je, kako ističu nadležni, vakcinacija, iako se beleži pad broja vakcinisanih. Građani se testiraju u državnim ustanovama, ali i pomoću testova koje nabavljaju na različite način, u apotekama, ili iz inostranstva. Ipak, nadležni naglašavaju da je najbolji način da to učine u Domovima zdravlja, odnosno, u Kovid ambulantama, kako bi dobili adekvatnu terapiju, ali i Kovid sertifikat, istakla je Mirjana Mileusnić, koordinator Kovid ambulante u Rumi.

Gužva ispred Kovid ambulante u Rumi slika je koja se već danima u nazad ne menja. Uprkos angažovanju svih raspoloživih ekipa, redovi za preglede i testiranja svaki dan su sve veći. Statistika iz ambulante kaže da više od 50 % testiranih  dobije pozitivan nalaz. 

Uprkos pandemiji, koja, kako se čini ne prolazi, određeni broj ljudi, iako ima moguće simptome, ne ode na pregled, a lekari ističu da na taj način oni ugrožavaju kako svoje zdravlje, tako i zdravlje svoje okoline. Neki od onih koji sumnjaju na prisustvo virusa u organizmu nabavljaju takozvane kućne testove u apotekama, iz inostranstva ili se testiraju po privatnim laboratorijama.

Struka naglašava da je jedina zaštita vakcinacija i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Sem adekvatne nege koju je moguće dobiti u Domu zdravlja, pregledom u zdravstvenim ustanovama ulazi se u bazu podataka zdravstvenog sistema, a na taj način jedino se može doći do Kovid sertifikata, istakla je Mirjana Mileusnić, koordinatorka Kovid ambulante u Rumi.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=g7MHpaciTAo

Sanja Mitrović

%d bloggers like this: