Srećna Srpska Nova godina! (Video)

Danas se obeležava Srpska, Pravoslavna ili stara Nova godina. Četrnaesti januar prema Gregorijanskom kalendaru, odnosno prvi januar po Julijanskom, obeležavaju brojni pravoslavni narodi. Ovaj praznik najviše se obeležava na teritorijama naseljenim pravoslavnim življem na Balkanu, ali postoje i neki (neočekivani) delovi Evrope kao što su delovi Švajcarske ili Škotske koji, takođe, obeležavaju ovaj dan.

Osim balkanskih pravoslavnih naroda, Novu godinu po starom kalendaru praznuju i u nekim delovima Rusije, Gruzije, Moldavije, Belorusij i Ukrajine.

Ovaj dan poznat je i kao dan Malog Božića, ili Obrezanja Isusa Hrista, a uz to na ovaj dan praznuje se i Sveti Vasilije Veliki. Ovog dana završava se jedan deo obrednog ciklusa posvećenog Božiću, pa se poštuju neki slični običaji kao što je mešenje obrednog hleba ili kupovina nove stvari u kuću.

U Sremu ovaj dan građani obeležavaju u kafićima, restoranima, ili kod kuće, a Šid je jedini grad koji je za ovaj praznik pripremio organizovan doček uz čaj, kuvano vino i muziku na Trgu kulture.

Video: https://youtu.be/8Lyzcks04Yc