Izveštaj o epidemiološkoj situaciji na teritoriji Srema (Video)

Epidemiološka situacija u Sremu je nešto povoljnija, ističu lekari, broj novozaraženih je u blagom opadanju, ali i broj prvih pregleda. Međutim, nema opuštanja kažu lekari i poručuju – važno je poštovati protivepidemiološke  mere a još  važnije je vakcinisati se.

Video: https://youtu.be/7Yg0S4A3OSY

Epidemiološka situacija u Sremu u proteklom periodu nešto je povoljnija, kažu stručnjaci. Kao glavne razloge za ovaj trend opadanja broja novoobolelih  navodi se porast interesovanja za vakcinaciju, ali i kovid propusnice. Šta o tome misle građani, istražuje Sremska. Epidemiološka situacija vezana za Kovid-19 je nešto povoljnija u poslednjih nekoliko dana u odnosu na raniji period, ali je svakako i dalje nepovoljna, ističu iz Doma zdravlja u Šidu. I situacija u Domu zdravlja u Rumi ovih dana nešto je povoljnija.  Beleži se pad broja prvih pregleda, što se dovodi u vezu sa većim brojem podeljenih doza vakcina, ističe dr Emilija Osvald, koordinator Kovid ambulante u Rumi.

Manji broj pregleda beleži se i u mitrovačkoj Kovid ambulanti. Podaci iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica govore da je situacija slična u čitavom Sremu. Među novoobolelima dominira radno aktivno stanoviništvo a među njima najveći deo čine osobe uzrasta od 20 do 29 i od 40 do 59 godina. U strukturi obolelih dominiraju nevakcinisane osobe svih uzrasta.

Pozitivan trend epidemiološke situacije je svakako posledica poštovanja protivepidemioloških  mera, ističu stručnjaci. Preporuka struke je da se svi građani na vreme jave lekaru kada se jave prvi simptomi koji ukazuju na prisustvo virusa u organizmu. Važno je da sačuvamo sebe, svoje porodice i prijatelje, itiču nadležni, tako što ćemo se i dalje pridržavati preventivnih mera i vakcinisati se, kako bi se zaštitili.

Sanja Mitrović

%d bloggers like this: