Svečano obeležen Dan Opštine Ruma kao i opštinska slava (Video)

Danas se u Rumi obeležava Dan Opštine i gradska slava Stefan Dečanski. Danas je dan kada je u Rumi 1914. godine doneta odluka o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji.

Video: https://youtu.be/IJb5xR7j6C8

U Hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Rumi, održala se liturgija, a potom i lomljenje slavskog kolača kojem su prisustvovali predstavnici Opštine Ruma.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić položio je venac na spomenik dr Žarku Miladinoviću , istaknutom Rumljaninu poznatom srpskom političaru i doktoru pravnih nauka.

Nakon polaganja venca, usledila je Svečana sednica Skupštine Opštine Ruma. Svečanu sednicu Skupštine Opštine Ruma, u.prisuszvu brojnih gosziju predstavnika društveno – političkog života u Sremu, otvorio je predsednik Skupštine Opštime Ruma, Stevan Kovačević, koji je tom prilokom istakao značaj ovog datuma u istoriji Rume.

Povodom Dana Opštine Ruma prikazan je i film “Ruma između dva praznika” u kojem je sumiramo šta je sve urađeno u prethodnih godinu dana na prpstoru teritorije Opštine Ruma. Prisutnima se obratio i predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić, koji je tom prilikom istakao da rumska lokalna samouprava sledi politiku predsednika države, da se ulaže u infrastrukturu, zdravstvo, školstvo, da se otvaraju nove fabrike i podiže nivo kvaliteta života svih Rumljana.

Po tradiciji svečano su uručena priznanja. Povelja Opštine Ruma pripala je doktorki Emiliji Osvald za doprinos u borbi protiv kovida u lokalnoj zajednici, dok su zahvalnice i novčane nagrade primili volonteri Crvenog krsta Ruma, kao i uspešni studenti i sportisti, a zahvalnici je primila i Nemačka organizavije GIZ.

Svečanost je završena kulturno -umetničkim programom, ANIP-a ,,Branko Radičević” koji je izveo prigodan program, i tako je obeležen kraj današnjeg Dana Opštine Ruma i opštinske slave.

Podsetim: Ovaj dan, 24. novembar je te 1918. goidne bio veoma značajan za Rumljane, jer su ostavrili tadašnji san da se prisajedine tadašnjoj Kraljevini Srbiji!

Jovana Vlajsević, Milena Sekulić