Nove mere stupaju na snagu (Video)

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije nadležni su odlučili da produže trajanja kovid propusnica za ulazak i boravak u ugostiteljskim objektima, a jedna od novih mera je i produžetak  ovogodišnjeg školskog jesenjeg  raspusta.

Video: https://youtu.be/jQd-G_s4s-Q

Od danas, kovid propusnice za boravak u  ugostiteljskim objektima i kladionicama važe od 20.00časova. Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv pandemije korona virusa odlučio je da će kovid propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte biti obavezne od 20.00 časova, umesto od 22.00, kako je do sada bio slučaj. Ugostiteljski objekti odredili su  kovid redara, koji treba od gostiju da traže potvrde, ili ih zamole da napuste objekat ako ih nemaju. Neki ugostiteljski objekti u proteklom periodu prilagodili su radno vreme trajanju propusnica, a sa novim merama, kovid propusnice postaju neizbežne.

Obavezna kovid propusnica, kao „ulaznica“ za ugostiteljske objekte nakon 20.00 časova, mora sadržati neku od sledećih stavki:

1) potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine ne starijoj od 210 dana

2) potvrdu o negativnom pi-si-ar (PCR) testu ne stariju od 72 sata

3) potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariju od 48 sati

4) potvrdu o preležanom kovidu – 19 ne stariju od 210 dana

5) potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariju od 90 dana.

U cilju stabilizacije epidemiološke situacije u školama, produžen je i jesenji raspust. Školski raspust počeo je danas, a trajaće  do 15. novembra. Na sajtu Vlade Srbije u saopštenju prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, navodi se da će se, ukoliko dođe do produžetka raspusta, gradivo nadoknaditi ili kroz radne subote ili intenziviranjem rada u školama, dodavši da bi krajnja mera bila produžetak školske godine.

Sanja Mitrović