Akcija zaštite i spasavanja u Rumi (Video)

Opština Ruma je uzela učešće u operativno – taktičkoj vežbi subjekata  I sistema zaštite. Vežba je izvedena realno, kao da se nepredviđena nesreća stvarno dogodila. Akciju spasavanja predvodio je komandant Kriznog štaba Slađan Mančić.

Video: https://youtu.be/Xvy5c7NZMoc

Početak dvočasovne vežbe bio je u 10 sati kada je u Gradsku kuću, do komadanta Kriznog štaba stigla informacija o  incidentu u jednoj firmi. Ekipe su se odmah uputile na mesto incidenta u firmu “Jakob Beker” u industrijskoj zoni gde su vatrogasne službe na bezbedan način demostrirale akciju spašavanja nakon navodnog izlivanja opasnih materija.

U zapadnom delu ulice Miše Uboje prikazana je simulacija vanredne situacije, pripadnici Crvenog krsta i medicinski radnici Doma zdravlja ukazivali su prvu pomoc povredjenima , a izršena je i evakuacija stanovništva.

Pokazna vežba izvedena je prvi put još od vremenea bivše SFRJ u ovakvim razmerama i formatu i na veoma profesionalan način simulirana je reakcija civilnog sektora zaštite i nadležnih službi i institucija u rešavanju kriznih situacija. Komandant kriznog staba nakon uspešno obavljene pokazne vežbe zahvalio se svima koji su u njoj učestvovali i istakao je da zadovoljstvo sto je i opština Ruma imala priliku da učestvuje vežbi ” Sistem 2021″ i što je pokazala spremnost da odgovori nepredviđenom izazovu.

Milena Sekulić

%d bloggers like this: