Ostaci mamuta pronađeni! (Video)

Zavičajni muzej u Rumi od danas je bogatiji za novu zbirku životinjskih i rimskih ostataka koji su pronađeni nedaleko od arheološkog nalazišta Gomolava koja se nalazi u Hrtkovcima i spada u najpoznatiji lokalitet u Evropi.

Video: https://youtu.be/y-oAemJ9pcA

Eksponati iz Save od danas se nalaze u Zaviajnom muzeju u Rumi. Zahvaljujuci Petru Boroviću koji se bavi proizvodnjom nameštaja od drveta  izvađenog iz reke Save, sasvim slučajno otkriveni su veoma retki i vredni predmeti koji datiraju iz Rimskog doba ali i ostaci mamuta. Ronioci koji vade drvo iz Save nisu zanemarili ovako vredne eksponate.

Posude i novčići koji su pronađeni nedaleko od  Gomolave ne nalaze se često i datiraju iz rimskog doba, a svojim izgledom dokazuju da su pripadali ljudima iz visokog društvenog staleža. Iz ovog višeslojnog arheološkog lokaliteta izvađeni su i ostaci mamuta, među kojima se nalazi i kljova ali i po prvi put u rumskom muzeju zub bebe mamuta.

Svi predmeti koji su pronađeni u ovom poznatom arheološkom nalazištu  su od izuzetnog kulturnog značaja. Zbog veoma povoljnog geografskog položaja i izuzetno dobrih veza sa susednim regijama, Gomolava je nekoliko hiljada godina bila važan centar za jugoistočnu Evropu, sto upravo ovi predmeti i dokazuju. Ono što je posebno iznenadilo arheologe jeste  činjenica da su pronađeni ostaci izuzetno očuvani. Nakon svih potrebnih analiza i procedura kolekcija će biti predstavljena i svim zainteresovanim posetiocima.

Milena Sekulić