Od sutra kovid propusnice (Video)

Sremskoj Mitrovici  je tokom dana sproveden savetodavni inspekcijski nadzor nad 45 ugostiteljskih objekata, kako bi spremno dočekali primenu Odluke o uvođenju kovid propusnica. Podsećamo, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Krizni štab je predložio, a Vlada Srbije je prihvatila predlog o uvođenju kovid propusnica od subote 23. oktobra u 22.00 časa. Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra.

Video: https://youtu.be/H6WJVxABZ9c

Ovi sertifikati važiće od subote, 23. oktobra, za boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, u periodu od 22.00 časa do zatvaranja, dakle do jedan sat posle ponoći. Ovo uključuje i svadbe i druge svečanosti u zatvorenom prostoru. Dokumentom se dokazuje da je lice koje ga poseduje zaštićeno od korona virusa i to na tri načina:

  • DA  JE  PRIMILO VAKCINU PROTIV KOVIDA
  • DA JE PRELEŽALO VIRUS
  • DA IMA NEGATIV REZULTAT PCR ILI ANTIGENSKI TEST ZA KORONA VIRUS
  • DA IMA POZITIVAN TEST NA ANTITELA URAĐEN U DRŽAVNOJ LABORATORIJI, NE STARIJI OD TRI MESECA

Građani različito komentarišu ovu odluku. Neki su mišljenja da ona nije rešenje, dok drugi smatraju da u trenutku kada prema zvaničnim podacima u zemlji od korone dnevno umire 50 ili više ljudi i kada su bolnički kapaciteti sve puniji da je ova mere neophodna.

Struka pozdravlja donošenje odluke o propusnicama, ali i podseća da su oni to predlagali pre tri meseca. Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata zabrinuti su zbog toga kako će u kratkom vremenskom roku sprovesti u delo novu meru i hoće li to ugroziti njihovo poslovanje.

Kako je saopšteno novinarima na konferenciji za medije u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici na kovid propusnicama neće biti fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument uz propusnicu.

Uvođenje kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja građana, rekla je mitrovačka gradonačelnica. Građani propusnicu mogu preuzeti na portalu e – uprave, kliknuti na opciju Usluge, potom ući u deo Zdravlje, zatim na opciju Covid 19 I pokrenuti Digitalni zeleni sertifikat. U Sremskoj Mitrovici  je tokom dana sproveden savetodavni inspekcijski nadzor nad 45 ugostiteljskih objekata, kako bi spremno dočekali primenu Odluke o uvođenju kovid propusnica.

Dejana Kovačevič

%d bloggers like this: