Kako se rešiti smrdibuba? (Video)

Najezda smrdibuba uzrok je nezadovoljstva kod ljudi u ovo doba godine kada su kuće , stanovi ali i dvorišta i bašte prepuni ovih dosadnih stetocina. Kako zaštiti svoje uslove i kako se trajno izboriti sa ovim bubama kojih u poslednjih par godina u našoj zemlji ima u sve većem broju.

Jesen je vreme kada se smrdibube grupišu i traže zaklon od hladnoće tako da su naši topli domovi ili veš koji se suši na terasi ili dvorištu trenutno idealno mesto za njihov period hibernacije koji traje do proleća.

Ove bube nisu otrovne ali hemikalije koje ispuštaju stvaraju neprijatan miris . Korišćenje insekticida nije preporučljivo osim kada je potrebno zastiti useve ali je bitno izbegavati direktan dodir sa rukom.

Ima ih više u zgradama I kućama koje su okružene zelenilom, za ljude su bezopasne ali uništavaju useve jer se hrane se sisajući biljne sokove. Mrežica na prozorima idealno je rešenje za kuće i stanove, a jedini insekti koji se hrane ovim stetocinama su bubamare. Privlače ih svetlo a odbija ih miris nane. Tako da je eterično ulje od nane jedno od najprihvatljivijih rešenja u borbi protiv ovih dosadnih stvorenja.

Video: https://youtu.be/gGf4ioHMb9M

Milena Sekulić

 

 

 

%d bloggers like this: