Ministar Nedimović i sekretar Božić u poseti poljoprivrednicima (Video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je poljoprivredna gazdinstva u Sremu i tom prilikom najavio da danas počinje isplata premija za mleko. Njemu su se u obilasku gazdinstava pridružili predsednici opština Inđija i Ruma, Vladimir Gak i Slađan Mančić, kao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić.

Video: https://youtu.be/XXXYTbOnWVQ

Posetu Sremu ministar Nedimović i sekretar Božić započeli su iz Novog Slankamena, gde su posetili gazdinstvo porodice Aleksić. Aleksići se bave ratarstvo i stočarstvom, više od 4 decenije.

U razgovoru sa poljoprivrednicima iz tog kraja čulo se i da lokalna samouprava, kako je rečeno, podržava razvoj poljoprivrede kroz konkretne mere.

Posle inđijske opštine, ministar i sekretar za poljoprivredu posetili su rumsko selo Žarkovac, gde su boravili u  gazdinstvu Branislava Radeke.

Iz Opštine Ruma poručuju da su izdvajanja za ovu delatnost na zadovoljavajućem nivou. Iz lokalnog budžeta se izdavaju značajna sredstva za razvoj poljoprivrede u lokalu, a neki od poslova se realizuju u sardnji sa ministarstvom i sekretarijatom.

Jedan od problema koji muči poljoprivrednike u Sremu, ali i čitavoj pokrajini je uređenje atarskih puteva, kao i čišćenje kanalske mreže za šta je nadležan i pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Tokom posete ministar je, govorio o aktulnoj problematici u srpskom agraru, a između ostalog rekao je i da je danas počela isplata premije za mleko. Podsećamo, nedavno je Vlada Republike Srbije donela Odluku da se premija poveća sa 7 na 10 dinara po litru. A takođe je govorio i o drugim merama podrške stočarima.

Nedimović je poručio poljoprivrednicima da koriste subvencije ministarstva kadgod su u prilici za to i dodao da preko IPARD programa mogu značajno da unaprede poljoprivrednu proizvodnju.    

Gordana Makivić