Uticaj društvenih mreža na mlade (Video)

Današnje generacije odrastaju uz internet , mobilne telefone i društvene mreže koje imaju sve značajnije mesto u njihovim životima. Virtuelni svet deci pored korisnih informacija često pruža mogućnost da urade nešto nepromišljeno.

Video: https://youtu.be/4MEss6Oygkg

Instagram, Facebook , Tik Tok, izbor drušvenih mreža je veliki i na dohvat ruke su svima, a naročitu popularnost stekle su kod dece školskog uzrasta. Razni sadržaji u sklpou telefonskih aplikacija nude niz informacija deci, od kojih su neke korisne ali neke od njih mogu negativno uticati na njih socijalni i emotivni razvoj.

Depresivnost, anksioznost, nisko samopouzdanje, suicidne misli, neke su od mogućih posledica prekomernog korišćenja društenih mreža, kažu stručnjaci. Jedna od dilema savremenog duštva jeste da li nam one donose više koristi ili štete naročito kada pričamo o uticaju društvenih mreža na decu i adolescente.

Ukoliko deca društvene mreže koriste umereno i kontrolisano nema bojazni od loših posledica. Međutim ostaje pitanje koliko su deca u stanju da razgraniče realni od virtuelnog sveta i koliko su svesni da je većina sadržaja na društvenim mrežama izmišljena, iskarikirana i ulepšana.

S obzirom da deca uče po modelu, da opanašaju ono što vide odnosno u ovom slučaju ono što im je servirano i predstavljeno na društvenim mrežama, za njih je teško da ne upadnu u virtuelnu zamku. Stručni saradnici u školama psiholozi i pedagozi svoj deci su svakodnevno na raspolaganju ali je i uticaj roditelja kao i njihova kontrola dečijih telefona i sadržaja na ranim aplikacijama od presudnog značaja.

Milena Sekulić

%d bloggers like this: