Broj zaraženih u Sremu raste (Video)

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica ocenjuje epidemiološku situaciju u Sremu kao nepovoljnu. Evidentan je porast broja zaraženih osoba Korona virusom u proteklih nekoliko dana, u odnosu na kraj prošle godine. Novi soj, Omikron, se mnogo brže širi nego bilo koji soj korona virusa do sada, te nadležni predviđaju da će broj zaraženih u narednim danima biti preko 10. 000 na teritoriji cele Srbije.

Među novoobolelima dominira radno aktivno stanovništvo, a najveći broj čine osobe starosti od 20 do 39 godina, i od 40 do 59 godina.

Nadležni ističu da je u odnosu na kraj prošle godine, kada je bilo do 10 pozitivnih pacijenata, došlo do naglog skoka broja zaraženih. Juče je registrovano 50 pozitivnih slučajeva u Sremskoj Mitrovici.

U Kovid ambulanti u Rumi je zbog ovog naglog skoka broja zaraženih bilo neophodno povećanje broja ekipa. Trenutno deluje sedam lekarskih ekipa, od koji su četiri pre podne, a tri posle podne ponedeljskom i petkom.

Novi soj korona virusa, Omikron, brže se širi nego bilo koji drugi soj do sada, ali je njegova klinička slika lakša, te je manji broj hospitalizacija, a češće pogađa mlađe ljude.

Nadležni ističu da će broj zaraženih osoba korona virusom nastaviti da raste i podsećaju da je jedina zaštita vakcinacija i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=vqmayqHuu6M

Dejana Kovačević