Kiseli kupus-najtraženija namirnica u ovom periodu (Video)

Tokom hladnih decembarskih dana namirnica bez koje se trpeza u Sremu ne može zamisliti jeste svakako kiseli kupus. Pored toga što se od njega prave različite vrste jela, ova namirnica bogata je i vitaminom ce, stoga je Sremci neretko koriste i kao vitaminski suplemnt za ojačavanje imuniteta. Naša ekipa posetila je Rumsku pijacu i proveririla kakva je snabdevenost ovom namirnicom.

Mirjana Popović iz Rume dugogodišnji je proizvođač kupusa, na njenoj tezgi ovih dana zastustupljene su i  kace kiselog kupusa kako onog ribanog, ali i u glavicama. Kako kaže to čist domaći proizvod koji se ovih dana lepo pazari.

Rumljani ovih dana kažu redovno konzumiraju ovu namirnicu, znaju da je zdrav i na ovaj način radije unose vitamin C nego onaj iz apoteke.

Shodno dobu godine rumski prodavci dobro su se snabdeli kiselim kupusom čija se cena kreće od 200 do 250 dinara po kilogramu.

Možemo slobodno reći kiseli kupus je tradicija korisna za zdravlje. Pored toga što se može pazariti na pijaci i marketima, on se može ukiseliti i kod kuće, proces je jednostavan Prirodno kiseljenje kupusa traje svega dvadesetak dana, a bitno je staviti dovoljnu količinu soli kako  bi se namirnica konzervisala kažu iskusne domaćiće.

Jovana Stupa