U Sremu 33 slučaja oboljenja od velikog kašlja (Video)

Veliki kašalj, gotovo iskorenjena bolest, u ovoj godini je registrovan u Srbiji u većem broju slučajeva nego prethodnih godina, preko 300, kažu nadležni. I situacija u Sremu sa velikim kašljom ne odstupa kažu iz Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitorovici. Registrovana su 33 slučaja oboljenja od velikog kašlja. Ovaj skok obolelih  u odnosu na prošlu godinu nastao je usled smanjenja obuhvata vakcinacijom na nivou zemlje i šire dostupne dijagnostike.

 U narodu poznat kao „magareći“ kašalj može da dobije svako dete i odrasla osoba. Ono što je važno jeste prevencija,a pre svega redovna vakcinacija dece i odojčadi, kažu lekari. Mitrovčani su upoznati sa velikim kašljom i postoji mali strah, ali kako kažu najbitnije je na vreme ispoštovati preventivne mere.

Pored odraslih, najviše obolevaju deca od prve do pete godine života, deca koja još nisu stekla imunitet i koja nisu vakcinisana, tako da može stvoriti I teže oblike oboljevanja.

Veliki kašalj je veoma zarazna bakterijska infekcija koja zahvata disajne puteve, a uzrokuje ga bakterija Bordetella pertussis. Početak bolesti počinje dve nedelje nakon zaražavanja kada se javlja bol u grlu, kijavica, curenje nosa, povišena temperature, a nakon dve nedelje prelazi u fazu zacenjivanja, kažu lekari.

Kako dodaju naši sagovornici, prema istraživanjima posle 2002. godine zabeleženo je preko 17 miliona obolelih od velikog kašlja u svetu, a preko 200.000 bilo je smrtnih slučajeva. Ono što je važno, da je bolest redukovana vakcinacijom koja je najbolji vid zaštite.