U susret godišnjici stradanja Ležimirskih mučenika (Video)

Osamdeset godina se navršava od kako su u Ležimiru hrvatske ustaše i nacisti u seoskom hramu ubili između 96 i 100 meštana ovog sela kod Sremske Mitrovice.  Crkva je nedavno započela kanonizaciju Ležimirskih mučenika uz podršku Grada Sremska Mitrovica, a održan je i naučni skup “80 godina od stradanja u crkvi u Ležimiru”.

Miniranjem crkvenog tornja koji se obrušio na narod nateran u crkvu na najsvirepiji način usmrćeni su nedužni meštani ovog fruškogorskog sela. Njih 19, kako je kasnijim istraživanjem spiskova žrtava utvrđeno, imalo je od dve do 18 godina. Zločin se dogodio 27. novembra 1943.godine

Do kraja rata sve je ostalo nedirnuto, da bi tek po oslobođenju ostaci mučenika bili sahranjeni. Crkva je obnovljena tek između 2008. i 2015. godine i oslikana prizorima stradanja.

Eparhija sremska započela je sa procesom kanonizacije Ležimirskih mučenika, uz punu podršku Grada Sremska Mitrovica. Uporedo sa ovim procesom, Karlovačka bogoslovija i gradska uprava su organizovali naučni skup u KPDomskom hotelu u susret tužnoj godišnjici

Bilo je slučajeva da Nemci i ustaše ubijaju u porti, ili u blizini Hrama, ali ovo je jedini slučaj da je zločin učinjen u samoj bogomolji, zato se i kaže da ležimirska crkva posvećena Svetom Georgiju zaista mučenička.