Šest godina od izgradnje podvožnjaka (Video)

Na današnji dan pre šest godina zvanično je pušten u saobraćaj podvožnjak u Sremskoj Mitrovici, tada najveći infrastrukturni projekat na podrčju grada. Kao što se i očekivalo zahvaljujući ovom objektu ubrzan je saobraćaj u tom delu grada, ali je i podignuta saobraćajna bezbednost svih učesnika. U projekat izgradnje podvožnjaka uloženo je 5 miliona evra. Projekat je započet u vreme mandata tadašnjeg gradonačelnika Branislava Nedimovića, a završen 2017. godine kada su ga svečano otvorili Nedimovićev naslednik Vladimir Sanader i predsednica Vlade Srbije Ana Brabić.  

Složeni i obimni radovi izvođeni su godinu i po dana na toj lokaciji uz odvijanje železničkog saobraćaja što je bio ozbiljan zadatak za izvođače radova na terenu ali i tadašnje rukovodstvo grada.

Posle 2017. godine i puštanja podvožnjaka u saobraćaj očekivani ciljevi su ispunjeni. Nema više kolone automobila kod nekadašnje “Dijane” koji čekaju prelazak preko pružnog prelaza iz jednog u drugi deo grada. Sve je danas modernije i brže za sve učesnike u saobraćaju.

Sa pozicije struke ističu značaj izgradnje podvožnjaka. Možda je on pre 6 godina za mnoge kako je rekao Sanader, bio i hrabrost i ludost ali danas je jasno da je još u to vreme neko imao viziju razvoja grada sa obe strane pruge kao i potrebu da reši višedecenijski problem Mitrovčana i svih onih koji su koristili taj putni pravac.

Posle 2017. godine podvožnjak postaje jedan od simbola Sremske Mitrovice i danas 6 godina kasnije govori se  o izgradnji još dva podvožnjaka u sklopu rekonstrukcije železnica Srbije. Ma koliko novih podvožnjaka da bude izgrađeno na ovom terenu, ovaj kod nekadašnje “Dijane”, ostaće između ostalog zapamćen kao prvi, kao deo istorije Srema.

Katarina Marjanović