Cvet Ramonda, simbol primirja u Prvom svetskom ratu (Video)

Cvet Ramonda serbica iz Ramonda porodice kojoj pripada i Ramonda natali je simbol primirja u Prvom svetskom ratu koji se kao državni praznik obeležava 11. novembra. Ovaj cvet ima višestruku simboliku koja govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koji je prošao. Nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović a poznat je i kao cvet feniks.

Cvet Ramonda serbica uzet je kao amblem koji se nosi na reveru za državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Mitrovčani su upoznati sa našom istorijom, dok su mišljenja oko simbolike cveta Ramonde podeljena.

Ovo je biljka koja ima neverovatnu sposobnost da „vaskrsava“ i da od potpuno osušene biljke uz samo jednu kap vode se pretvori u raskošnu cvetnicu, kažu biolozi. Ona je endemska vrsta, reliktnog karaktera koja raste na prostoru Balkanskog poluostrva.

Simbolika ovog cveta je višestruka za srpski narod, s obzirom na to, iako je bila izmučena u borbama, pokazala je svoju moć i hrabrost u ratu. Preživela golgotu i nesrazmerna stradanja u odnosu na broj stanovništva, ali iz rata je izašla kao pobednica i uspela da uspostavi svoju državu i suverenitet.

Cvet ramonda raste na istoku Srbije i na Kajmakčalanu u Grčkoj, čiji je najviši vrh Sveti Ilija, a na kom je srpska vojska, pod komandom Živojina Mišića vodila žestoke borbe uoči proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Stoga život ovog neobičnog cveta ima izutetnu sibmoliku u vezi sa ratom i srpskom vojskom u njemu.