Počela besplatna vakcinacija i čipovanje pasa u Opštini Inđija (Video)

Od danas je počela besplatna vakcinacija i čipovanje pasa i mačaka na teritoriji Opštine Inđija. Cilj je da se ove životinje uvedu i registar   kao i da se spreče oboljenja tipična za ove životinje kao i rizik od besnila. Meru  se finansira iz opštinskog budžeta, a sprovodi se preko jkp Komunalac  i veterinarske stanice Knezvet.

Dušan Sekulović, doveo je svog psa Maksa na vakcijanacijiju sa čipom, kako kaže akcija mu je značajna jer ima dva psa, a nakon intervencije biće sigurniji kada je u pitanju zdravlje ljubimca, ali i pronalaska ukoliko se pas izgubi zahvaljujući čipu.

Akciju podržavaju, vlasnici pasa koji su već svoje ljubimce vakcinisali, ali u narednom periodu kako kažu, sada kad znaju da je akcija besplatna razmatraju i mogućnost čipovanja.

Izuzeno je bitno da se uradi ova preventivna vakcinacija protiv besnila  odnosno čipovanje, radi samog uvođenja pre svega pasa, ali i mačaka u legalne tokove gde će oni biti evidentirani u jedinstveni sistem zahvaljujući čipu kažu veterinari. Inače cena ove intervencie od 2000 do 2500 dinara, a u narednih godinu dana ona je besplatna za sve savesne vlasnike kućnih ljubimaca.

Cilj je podići svest vlasnika o brizi o  ljubimcima, poseban problem su vikend naselja  gde nakon letnje sezone ostaje dosta pasa bez vlasnika. Iz tog razloga je odlučeno da akcija bude besplatna i trajaće narednih godinu dana kako u Inđiji tako i u svim selima ove opštine. 

Jovana Stupar