Danas je Sveti Luka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Luku. Veruje se da je Sveti Luka navodno je prvi nacrtao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla, zbog čega se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Postoje dve teorije o pisanju Jevanđelja po Luki, pri čemu jedni veruju da ga je on napisao, a drugi tvrde da to nije moguće.

Praznik Svetog Luke u narodu je poznat i kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika nekih zanata. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika. Smatra se da je Sveti Luka bio Grk, rodom iz Antiohije i da je bio lekar i prijatelj apostola Pavla.

Za ime ovog sveca vezuju se mnoga lepa i zanimljiva narodna verovanja. Naš narod veruje da bi ovih dana trebalo opasati torove, kako vukovi ne bi davili stoku. Poznata je izreka: „Ide Luka, eto vuka”. Takođe je poznato i da je zima odmah iza ugla posle ovog praznika pa se kaže i „Sveti Luka, sneg do kuka”. Danas ne smete da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvek pomagao ljudima.