Veća aktivnost na tržištu soje, pšenica – 20 din/kg bez PDV-a (Video)

Najveći udeo u ovonedeljnom obimu trgovanja zauzima pšenica, koja čini 42 odsto ukupnog prometa.

Nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu obeležio je rast prometa robe, ali i nastavak negativnog cenovnog trenda kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi. Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 3.927 tona robe, što u odnosu na obim trgovanja prethodne nedelje predstavlja rast od 37,60 odsto. Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 118.069.600,00 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje ne beležimo veću aktivnost učesnika. Tržište je bilo dosta mirno, a nizak trend cene se nastavio kada je u pitanju i ova poljoprivredna kultura. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i usmerena na vlažniji kukuruz. Sredinom i krajem nedelje ponuda kukuruza je bila veća u odnosu na tražnju, koja je bila slaba i na niskom cenovnom nivou.

Kukuruzom se tokom ove nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 16,70 do 17,50 din/kg bez PDV-a, sa primetnim silaznim trendom cene krajem nedelje. Ponder cena iznosila je 17,31 din/kg bez PDV-a (19,04 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 4,81 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Najviše se trgovalo pšenicom

Najveći udeo u ovonedeljnom obimu trgovanja zauzima pšenica, koja čini 42 odsto ukupnog prometa. Početkom nedelje beležimo slabu ponudu pšenice, da bi se sredinom i krajem nedelje uočila veća aktivnost na strani ponude. Prodavci su najčešće nudili pšenicu sa boljim parametrima kvaliteta, ali je tražnja tokom cele nedelje bila slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,50 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosi 19,71 din/kg bez PDV-a (21,70 din/kg sa PDV-om), te je primetan silazni trend cene od 3,62 odsto u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu.

Soja – 50 din/kg bez PDV-a

Kada govorimo o tržištu soje, primetna je veća aktivnost u odnosu na prethodni period, budući da je sojino zrno u ovonedeljnom obimu prometa učestvovalo sa 27 odsto. Berzanski ugovori za soju zaključeni su početkom nedelje, da bi krajem nedelje tražnja za sojinim zrnom izostala. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 49,50 do 50,30 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 50,10 din/kg bez PDV-a (55,11 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad cene od 0,21 odsto u odnosu na poslednji upoređujući podatak. Trgovalo se takođe i sojinim zrnom rod 2021. godine po jedinstvenoj ceni od 50,40 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina nudila se u toku nedelje u cenovnom opsegu od 38 do 38,20 din/kg bez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Sojina sačma se nudila na cenovnom nivou od 58,00 din/kg bez PDV-a.

Berza 29.5. – 2.6.

Aleksandar Krkobabić