Izložba o stradanju Sremaca u Arhivu Vojvodine (Video)

U Arhivu Vojvodine otvorena je izložba fotografija “Spomen Groblje”, koja oslikava 80 godina od stradanja stanovništva Srema u zločinačkoj akciji Vikotra Tomića 1942. godine. Postavka je organizovana u saradnji Arhiva Vojvodine i Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije iz Laćarka.

Izložba fotografija “Spomen groblje”, autorka Gorana Lemajić pripremala je mesecima, te je istakla da ova izložba treba da podseti koliko je Sremaca stradalo u Drugom svetskom ratu.

Ova izložba je kultura sećanja na ogroman broj žrtava stanovnika Srema pod akcijom Viktora Tomića, kaže pomoćnik predsednika pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Kako navodi, 1942. godina je godina masovnog stradanja celokupnog srpskog naroda.

Jedan od organizatora izložbe je i Subnor Mesne zajednice Laćarak, koja neguje sećanje i tekovine ne samo Narodno oslobodilačkih ratova  nego i svih odbrambeno oslobodilačkih ratova koji je vodio naš narod. Ovom izložbom se obeležava dan sećanja na žrtve nacizma i holokausta.

Podsećamo, početkom septembra na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici obeležena je osamdesetogodišnjica od zločinačke akcije Viktora Tomića i streljanja na mitrovačkom pravoslavnom groblju.

Danijela Đaković

%d bloggers like this: