Kukuruzom se najviše trgovalo, UREA – 500 evra po toni bez PDV-a (Video)

Na tržištu kukuruza, početak nedelje obeležila je velika aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje.

Tokom prošle nedelje na tržištu žitarica beležila se manja ponuda u odnosu na tražnju. Kukuruz je i dalje najtrgovanija roba. Izuzetno slaba aktivnost na strani tražnje, na tržištu soje, uticala je da ova uljarica i dalje zauzima veoma mali udeo u ukupnom nedeljnom trgovanju. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend, ali je, statistički, obim prometa za 53,01 odsto veći u odnosu na prošlonedeljni. Ukupno je trgovano 3.175 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 85.852.750,00 dinara.

Na tržištu kukuruza, početak nedelje obeležila je velika aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje. Od sredine nedelje dolazi do promene dinamike, kada je prvenstveno zabeležena tražnja manjih količina kukuruza, a zatim i slabija ponuda. Ipak, najveći udeo u trgovanju, drugu nedelju za redom, zauzima ova žitarica. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22 do 23 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 22,57 din/kg bez PDV-a (24,83 din/kg sa PDV-om), što je pad od 0,79 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Cena je, pored pariteta prodaje, u mnogome zavisila i od toga da li je ponuđena roba imala analizu na aflatoksin. Krajem nedelje prisutna je bila i ponuda robe sa povećanim procentom vlage (do 16 odsto), a berzanski ugovor zaključen je po ceni od 21,40 din/kg bez PDV-a.

Pad cene pšenice

Kada je u pitanju pšenica, slaba aktivnost ponuđača bila je prisutna tokom cele protekle nedelje. Strukturu kupaca činili su trgovci i izvoznici, a tražnja je bila usmerena na pšenicu sa proteinom 11-12 odsto. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom opsegu od 23 do 23,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 23,16 din/kg bez PDV-a (25,47 din/kg sa PDV-om), što je za 5,48 odsto manje u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu.

Početkom nedelje sojino zrno nuđeno je po 61 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, dok je tražnja u potpunosti izostala. Kako je nedelja odmicala, slaba tražnja (ili njen izostanak) dovela je do ponuda na nižem cenovnom nivou, što je krajem nedelje rezultiralo zaključenjem ugovora. Sojino zrno sa dva odsto nagorelih zrna prometovano je po jedinstvenoj ceni od 56,30 din/kg bez PDV-a (61,93 din/kg sa PDV-om), uz obračun kvaliteta.

UREA – 500 evra po toni bez PDV-a

Veštačko đubrivo UREA, ruska, granulisana, u pakovanju 500/1, trgovana je po 58,71 din/kg bez PDV-a (499 evra po toni bez PDV-a) na paritetu CPT kupac.

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina prometovana je po 38,50 din/kg bez PDV-a.

Aleksandar Krkobabić

%d bloggers like this: