Dragan Džajić izabran za predsednika FSS (Foto+Video)

Dan posle Izborne skupštine FSS sumiraju se utisci. Priliku da u naredne 4 godine vodi Savez dobio je legendarni Dragan Džajić sa svojim timom, gde je i nekadasnji ministar Branislav Nedimovic iz Sremske Mitrovice.

Tok sednice:

15.41 – Džajić je bio jasan, istakao je da nema čarobni štapić.

– Počastvovan sam činjenicom da sam dobio priliku da vodim srpski fudbal. Prihvatio sam ovaj izazov jer osećam da znanjem i iskustvom stečenim osvajanjem 36 klupskih trofeja, svetske i evropske titule, mogu da pomognem. Mislim da zajedno možemo da podignemo srpski fudbal na viši nivo.

Nastavio je u istom ritmu.

– U FSS ima dosta stvari koje dobro funkcionišu, ali i onih koje možemo da unapredimo. Merilo rada u očima javnosti je reprezentacija i daćemo sve od sebe da ona bude redovan učesnik najvećih takmičenja i da na njima napravi iskorak. Prioritet je odlazak na Evropsko prvenstvo i uspeh na istom.

15.32 – Sa 78 glasova za, Dragan Džajić je izabran za predsednika FSS. Na Skupštini je bilo 79 članova pre početka, a jedini koji nije glasao bio je Mirko Poledica, koji je napustio sednicu pre glasanja.

15.31 – Pošto je samo jedan kandidat, glasaće se javno. Skupština je prihvatila ovaj predlog.

15.28 – Nedimović je istakao da je sve odrađeno legalno i da su izbori potpuno čisti. Dodao je i da ko gubi, ima pravo da se ljuti.

15.27 – Vreme je za glasanje i izbor predsednika FSS.

15:26 – Mirko Poledica napustio je Skupštinu FSS uoči tačke dnevnog reda po kojoj će se birati novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

15.26 – Usvojen je plan budžeta za 2023. godinu.

15:25 – Mirko Poledica upitao je da li je tačno da su funkcioneri FSS delili novac između sebe u tehničkom mandatu.

15:19 – Jovan Šurbatović o finansijskom poslovanju i planovima za 2023:

15.15 – Budžet za 2023. godinu će biti manji jer ove godine nema Svetskog prvenstva.

15.09 – Za diskusiju se javio delegat Mirko Poledica:

– Doživljavao sam da bi ovo izlaganje, umesto gospodina Šurbatovića, ima sportski direktor Stojanović. Nismo dobili odgovore na važna pitanja za javnost, imajući u obzir pasivnost delegata koja je postala prepoznatljiva u našem sistemu.

Prethodni izbori su bili nezakoniti način, suprotno statutu. Nije bila redovna sednica, i samom tom činjenicom devastira sve što se radilo u protekle četiri godine.

15.05 – FSS je ostvario rekordan dobitak, otkriveno je i da 139 Saveza čini FSS, ima 3.169 klubova, 270.000 igrača 4.000 trenera 3.000 sudija.

15:04 – Jovan Šurbatović završio je svoje izlaganje, a za reč se javio Mirko Poledica, predsednik nezavisnog sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

14.52 – U vom momentu se saopštava izveštaj o radu FSS-a, o čemu pred delegatima govori Jovan Šurbatović.

14:50 – Jovan Šurbatović je ponovo dobio reč i sâm istakao uspehe postignute u reprezentativnom i klupskom fudbalu u prethodne četiri godine.

14:47 – Prisutni sada gledaju video u kom se predstavljaju rad i dostignuća FSS-a i njegovih selekcija u prethodnom periodu.

14:39 – Delegati složni u glasanju

Jednoglasno je usvojen i dnevni red, kao i izvod iz zapisnika,

14:38 – Nedimović čita tačke dnevnog reda i konstatuje da nema glasova proti niti uzdržanih ni za jedan predlog.

14.38 – Pet delegata je zamenjeno, a novi su Vasilić, Džajić, Stefan Babović, Konatar i Vidić i verifikovane su te promene 

14.37 – Verifikacija mandata članova Skupštine FSS jednoglasno usvojena.

14:36 – Zoran Šćepanović je podneo izveštaj verifikacione komisije koji je usvojen.

14:33 – Sednici prisustvuje 79 od 85 delegata

Jedini mandat koji nije verifikovan jeste mandat Tomislava Karadžića, a zamenjeno je pet delegata.

14.30 – Govorila je i predstavnica FIFA-e koja je pohvalila nastup Srbije na SP. Okej.

14.27 – Prisutnima se obratio Luka Nikola, predsednik UEFA:

– Divno je vratiti se pod drugim okolnostima, želim da vam prenesem srdačne pozdrave UEFA. veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem ovom događaju.

Mislim da je fer da kažem da je bilo dosta prepreka na putu, ali sada se broji konačan rezultat. Čestitam Bjekoviću i Šurbatoviću na uspešnom vođenju ovog srpskog broda kroz ne tako povoljne vode u prethodnom periodu.

Do juče smo imali dve legende, ne samo srpskog, već i svetskog fubala. Želim da čestitam Vidiću na vođenju kampanje do sada. Svakako da je potreban da ostane, bude prisutan i daje doprinos razvoju srpskog fudbala. Džajiću i njegovom timu želim sve najbolje. Džajić je legenda svetskog fudbala, ima veliko iskustvo i kao igrač i kao rukovodilac. Njegovim izborom će srpski fudbal biti u sigurnim rukama. Imaćete punu podršku Uefa.

14.18 – Izabrani zapisničar, dva overivača zapisnika i brojači glasova, a sve u skladu izbora Radnih tela Skupštine FSS.

14.15 – Uvodnu reč je imao dosadašnji zamenik predsednika, Nenad Bjeković, koji je reč predao Jovanu Šurbatoviću, generalnom sekretaru FSS, koji se zahvalio delegatu UEFA Nikoli Luki i Martiju Georgiju, te FIFA Hajdiju Pehi na prisustvu i potom objasnio pravila. Verifikaciona komisija je takođe izabrana jednoglasno.

14.11 – Sednica je počela, a njom predsedava generalni sektretar FSS-a, Jovan Šurbatović 

14.08 – Očekuje se početak Izborne skupštine FSS-a 

13.57 – Poznato je da niko neće davati izjave i da će Džajić u naredna 3 do 4 sata održati prigodan govor 

13.36 – Pored mnogobrojnih zvanica, u Sportski centar FSS u Staroj Pazovi, stigao je i selektor fudbalske reprezentacije Srbije – Dragan Stojković Piksi

13.28 – Na Izbornoj skupštini deveta tačka po redu će biti izbor predsednika FSS-a i članova izvršnog odbora FSS 

13.22 – Dolazak Džajića u društvu Vladimira Petrovića i Žarka Zečevića: 

13.03 – Delegati polako pristižu, a početak Izborne skuptšine u Staroj Pazovi, gde je jedini kandidat za predsednika Dragan Džajić, počinje u 14 časova. 

12.55 – Dolazak delegata u Staru Pazovu: